1. about ME

Ik ben al bijna 50 jaar een fanatiek natuurfotograaf (maar ook onderwerpen als architectuur, kerkinterieuren, nachtfotografie en sport hebben mijn belangstelling). De uitdaging zat er voor mij vooral in om onder de aanwezige omstandigheden en snel handelen toch de foto te maken die ik vooraf in gedachten had. Roeien dus met de riemen die je hebt. Je kan nu eenmaal niet een IJsvogel laten poseren op een tak die je ondertussen aan het uitlichten bent. Bovendien zijn de ochtend- en avondschemering de meest kansrijke momenten om vogels en dieren voor de camera te krijgen, dat maakt het belichten er ook niet makkelijker op, zeker niet als je onderwerp razendsnel beweegt.


Door omstandigheden heb ik de  laatste jaren  vooral aan modelfotografie gedaan. Een heel andere tak van sport. Een heel groot deel van de foto maak je namelijk al voordat je uiteindelijk op de ontspanknop van de camera drukt. Het is nu zaak om de belichting (lampen/flitsers) vooraf aan te passen aan de eisen die je aan de foto stelt. Ook het decor van de te maken foto heb je al vooraf klaargezet.  Het model laat je de juiste pose aannemen en dan wordt het tijd om op de ontspanknop van de camera te drukken om de foto te maken.
Hoewel ik het vooraf niet had kunnen bedenken moet ik nu toch vaststellen dat ik modelfotografie net zo ben gaan waarderen als mijn vroegere vormen van fotografie.


Hoe is mijn "logo en watermerk" (zie boven deze tekst) ontstaan?
De oude klassieke camera met het IJsvogeltje (onmiskenbaar één van mijn meest favoriete onderwerpen in de natuur)  verenigen  voor mij de modelfotografie (één van de oudste en meest klassieke vormen van fotografie) en de natuurfotografie.
Ook mijn "avatar" op mijn andere sites (zie o.a. ook de openingspagina van deze website) is zo ontstaan, mijn allereerste model (Claudia) verenigd met de IJsvogel.      
  

 "Mijn mooiste foto? ... Die heb ik gelukkig nog steeds niet gemaakt!"    


Het mooie en magische van fotograferen vind ik dat je 's ochtends de deur uitgaat met een leeg geheugenkaartje, er staat nog niets op. En uit dat niets is het dus de uitdaging voor de fotograaf om een 'kunstwerk te scheppen'. Hoewel ik de laatste zal zijn die mijn foto's tot kunst zal promoveren, is het absoluut wel steeds mijn streven er een kunstwerk van te maken.

Mijn foto's mogen in mijn ogen daarom geen gewone 'kiekjes' zijn. Een foto moet mij een verhaal vertellen, moet ik kunnen voelen en in alle opzichten moet hij spannend zijn. De juiste sfeer getroffen. Schilderen met licht dus.  En dat geldt letterlijk voor elke vierkante centimeter van de foto. Het is dus voor mij niet voldoende als alleen maar het model vindt dat zij er goed op staat, nee, de hele sfeer van de foto moet mij tevreden stellen.

Als het om modelfotografie gaat, ligt mijn hart dan ook bij de techniek  van "Claire Obscure" , het gebruik maken van licht - donker contrasten zoals in vroeger tijden toegepast werd door  Caravaggio en veel van onze eigen oude meesters (o.a. Rembrandt). 
Door gebruik te maken van donkere en lichte partijen in de foto, worden er  accenten gelegd in de afbeelding,  je blik moet de foto ingezogen worden. Door deze techniek krijgen de foto's een dramatisch effect en ontstaat er 'diepte' in de afbeelding.
Het maken van dergelijke foto's blijft voor mij telkens weer een uitdagende zoektocht.

Een "Claire Obscure" voorbeeld uit mijn eigen werk, model Lilith 

Een "Claire Obscure" voorbeeld uit mijn eigen werk, model Corine Steeman

Een "Claire Obscure" voorbeeld uit mijn eigen werk, model Deirdre Duisterhof

Uiteraard beperk ik mij tijdens het fotograferen van modellen niet alleen tot "Claire Obscure", vele andere stijlen en technieken hebben mijn belangstelling en ik laat mij graag uitdagen om weer eens iets nieuws te proberen. Mijn portfolio levert hiervoor het overtuigende bewijs.


Helaas raak ik vanwege gezondheidsproblemen lichamelijk steeds meer beperkt. Ik werk dus hoofdzakelijk nog vanuit mijn studio in Delft. Tijdens een shoot heb ik ook bijna altijd de beschikking over een assistent die voor mij alle settings klaar zet (en zich verder niet met het shooten bemoeit). Zo kan ik zelf al mijn aandacht aan de shoot en het model schenken.

Als je dus als model een shoot bij mij komt doen , houdt er dan rekening mee dat er nog een persoon extra aanwezig is. 

2. Alle informatie over (de inrichting van) de studio
De studio bevindt zich in een groot en modern kantoorpand (Schiekantoor) te delft. 
Samen met mede-fotograaf Paul maak ik gebruik van deze studio. 
Toen ik een aantal jaar geleden begon met studiofotografie was Paul al een aantal jaren in het bezit van deze studio, ik ben er dus later bij ingetrokken. 
De eerlijkheid gebiedt mij dan ook te zeggen dat Paul verreweg het grootste aandeel heeft gehad  in de inrichting van de studio. 


* Waar bevindt de studio zich in het gebouw ?Neem vanaf de balie bij de ingang de trap of de lift naar de eerste verdieping. Daar aangekomen, rechtsaf de gang in en gelijk de hoek weer om rechtsaf. Loop het gangetje uit en je loopt dan bij wijze van spreken tegen de deur van de studio aan..... KAMERNUMMER 1.13


 

* Hoe groot is de studio ?  De studio is gelegen in een modern kantoorpand. In dit pand bevinden zich meerdere bedrijven.

De studio is in totaal ruim 80 vierkante meter en sinds kort is er de beschikking over een extra aangrenzende ruimte (garderobe en opslagruimte) van zo'n 20 vierkante meter.


Behalve eerder genoemde ruimtes is er ook nog een kleine kantine met daarin een eigen keukentje met koelkast, magnetron en vaatwasser.


 

* Inrichting van de studio : 

 De studio heeft een ZITGEDEELTE van ongeveer 30 vierkante meter waar je even lekker kunt bijpraten, koffie/thee drinken, uitrusten, overleggen, enz. 
En af en toe ook te gebruiken als decor voor de foto's..... 

 En dan de studio zelf, ongeveer 50 VIERKANTE METER. Een flinke ruimte met een groot aantal verschillende settings , backdrops en achtergronden.  

 In de studio AANWEZIG: lampen/flitsers, lichtvormers, reflectieschermen, enz. :
- Elinchrom ELC pro 1000
- 2x Elinchrom BRX 500
- Bowens Gemini 500 
- 2x Linkstar 250 (bowens S vatting)
- Rotalux okta 100 en 70 cm met grid          (voor elinchrom)
- Beautydish 70 (wit), 44 (zilver) cm, grid    (elinchrom)
- 2 kleine Elinchrome softboxen
- Beautydish 70 (wit) met grid voor              Bowens S
- 2x strip softbox met grid voor Bowens S
- Zwart en wit vinyl achterwand
- 3 backdrops van gravity backdrops
- Vele kleuren seamless papier
- Witte wand, grijze wand met structuur
- 2x V-flats (groot, zwart/wit)
- Vele statieven (o.a. een polystand) , enz. 

In de studio is een (beperkte) hoeveelheid kleding en attributen aanwezig. Uiteraard kan hier gebruik van gemaakt worden.
Sinds enige tijd hebben we zelfs de beschikking over een extra ruimte van 20 vierkante meter, op dit moment is dat onze opslag en garderobe.

* Studio huren:


Studio huren? Neem dan even contact met mij op via de e-mail (zie contactgegevens) of via het contactformulier en informeer naar de mogelijkheden.  Je kan mij ook telefonisch bereiken (zie contactgegevens en/of witte footer)